Tandartspraktijk Roden

Orthodontie

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde en is in Nederland in 1953 officieel erkend.
Orthodontie bestond al in de 8e tot 4e eeuw voor Christus. Dit werd gedaan door een volk (Etrusken) dat in midden Italië leefde nog voor de Romeinen.

De term orthodontie komt van de oude Griekse woorden orthos(recht) en odous (tand). Het is duidelijk wat orthodontie doet, het recht zetten van tanden, maar meestal niet alleen. Want in de orthodontie zijn we ook bezig met de kaakstand te veranderen of aan te passen. Er is geen leeftijdslimiet bij een orthodontie behandeling. Maar afwijkingen van de kaakstand kunnen alleen bij het groeiende kind worden gecorrigeerd.

Bij volwassenen of uitgegroeide kinderen kan dit ook nog maar dan door een operatie bij de kaakchirurg. Het tijdstip om met de behandeling te beginnen bij kinderen hangt af van soort afwijking en in welke wisselfase het kind zit. Ook moet er rekening worden gehouden dat meisjes eerder zijn uitgegroeid dan jongens. Meisjes groeien tot ongeveer 3 jaar na hun eerste menstruatie. Jongens groeien ongeveer door tot hun 18e, 20e levensjaar.

Bij een orthodontiebehandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten beugels elk met hun eigen behandelingsperiode. Wanneer een beugel in de mond wordt gedragen, spreekt men van een intra-oraal apparaat (vaste beugel en uitneembare beugel) en wanneer een beugel buiten de mond word gedragen dan spreekt men over een extra- oraal apparaat(buitenboord beugel). De keuze welke beugel geplaatst gaat worden, wordt aan de hand van bepaalde metingen bepaald.Om deze metingen te kunnen doen worden er gebitsmodellen gemaakt en een tweetal röntgenfoto’s. Een overzichtsfoto van de gehele kaak en het hoofd wordt van de zijkant op de foto gezet.

Als de metingen zijn gedaan dan weet de tandarts/ orthodontist welke beugel het beste resultaat zal geven en ongeveer hoe lang de behandeling gaat duren. Dit betreft een schatting en in werkelijkheid kan de behandeling korter of langer duren, dit is onder andere afhankelijk van de groei van het kind en/of de medewerking van het kind.

5 verschillende type beugels.

  1. Vaste beugel: een vaste beugel bestaat uit op je tanden geplakte slotjes (brackets) waar een draad doorheen wordt geregen.
  2. Plaatbeugel: de plaatbeugel is een uitneembare beugel. De beugel bestaat uit een stuk plastic dat tegen je verhemelte zit voorzien van metalen draadjes. De plaatbeugel wordt ook wel 'losse beugel' genoemd.
  3. Buitenbeugel: van alle soorten beugels is de buitenbeugel het beste zichtbaar. De beugel is bevestigd aan je kiezen en wordt via een nek-band of een pet gespannen.
  4. Activator: een uitneembare beugel die bestaat uit een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak
  5. Retentiebeugel: na de actieve behandeling met een beugel volgt de retentiefase: de tanden en kiezen moet nog goed vastgroeien in de nieuwe stand. Dit vastgroeien en stabiliseren kan worden ondersteund met een retentiebeugel